Boerderijuitje.nl

Workshop kaas maken & BBQ of Buffet € 70,00

  1. Beschikbaarheid

    In deze stap checkt u online of het door u gewenste arrangement nog beschikbaar is op de aangegeven datum. Indien de datum is volgeboekt, worden alternatieve data aangedragen.

Workshop kaas maken & BBQ of Buffet

€ 70,00 (incl. BTW)

Je leert stap voor stap hoe je kaas maakt. Het eindresultaat is een echt kaasje, dat je mee naar huis mag nemen, zodat je er ook anderen van kunt laten genieten. Na het uitje, kunt u genieten van een overheerlijke buffet of een BBQ met onbeperkt eten en drinken.

Brochure Reserveer nu Snelle offerte

De traditie van zelf kaasmaken bestaat al eeuwen lang. Kaas maken is in feite niets anders dan melk omzetten in een houdbaar en verhandelbaar product. De laatste honderd jaar is het ambacht van kaas maken steeds meer overgenomen door grote fabrieken. Op een beperkt aantal boerderijen in Nederland wordt nog echte boerenkaas gemaakt. En tijdens de workshop kaas maken krijg jij een uniek kijkje in de boerenkeuken en leer je het ambacht van kaas maken zoals boeren dat al eeuwenlang van generatie op generatie overdragen.

Programma:    
     
13:30 uur  

Ontvangst met koffie & thee en een lokale lekkernij.

   

De boer en boerin stellen zich aan je voor en vertellen wat over zichzelf en hun bedrijf.

     
14:00 uur   Uitleg van het programma.
   

Gelegenheid om jezelf de echte kaasmaak-outfit aan te meten. 

     
14:15 uur   Kaas maken
   

We gaan kaas zelf maken van een mengsel van de koude avondmelk en de nog lauwe ochtendmelk. Deze worden bij elkaar gedaan en verwarmd tot ongeveer 30°C. Vervolgens gaan we het zuursel, de salpeter en het stremsel toegevoegen.

     
15:00 uur   Pauze
    Het duurt wel een half uurtje voordat de melk voldoende dik is om te kunnen snijden met een mes.Tijdens dat half uurtje vertellen we een verhaal over de boerderij, haar historie en het eeuwenoude ambacht van kaasmaker.
     
15.30 uur   Het snijden van de kaas
   

Na een half uur kunnen we gaan snijden. Boven de tobbe hangt een installatie waaraan een heleboel messen hangen. Deze installatie draait rondjes boven de tobbe. De messen snijden dan de dikke massa in stukjes. Deze kleine stukjes heten ‘wrongel’ en vormen de grondstof van de kaas.

Bij het proces komt er een geel-groene vloeistof vrij, wei genaamd. Deze wei wordt niet weggegooid maar wordt gebruikt als grondstof voor andere producten maar ook de kalfjes op de boerderij drinken het graag. 

De wrongel voor onze eigen kaas wordt gewassen met water van 45°C. Er wordt zoveel water bij gedaan totdat de temperatuur van de wrongel en de wei in de tobbe een temperatuur van 32°C heeft bereikt. Dit proces wordt herhaald, totdat de wrongel rijp is. De wrongel is rijp als het aanvoelt als rijstkorreltjes. Als je een kruidenkaas wilt maken, is dit het moment om de kruiden toe te voegen.

     
16.00 uur  

Rondleiding over de boerderij

    We laten de kaas nu even rusten en gebruiken deze tijd voor een rondleiding over de boerderij.
     
16.15 uur   Het persen van de kazen
    Na de drie kwartier wordt de wrongel in het kaasvat gedaan, en onder de pers gezet. Dan staat de kaas ongeveer drie kwartier onder de pers, dan worden de kazen gedraaid en wordt er een merk opgelegd. Hierna wordt de kaas omgedraaid en weer onder de pers gezet en aan de andere kant geperst.
     
16.45 uur   Borrel en kaasproeverij.
   

Terwijl onze kazen onder de pers liggen, gebruiken wij de tijd om te genieten van een heerlijke kaasproeverij, begeleidt met 1 heerlijk glaasje wijn of port. Uiteraard krijg je je eigen kaas mee naar huis. Na 7 dagen is deze eetbaar.

     

17.00 uur

20.00 uur

 

Start van overheerlijk boeren buffet of BBQ met onbeperkt eten en drinken.

Einde van dit fantastische uitje.

Brochure Reserveer nu Snelle offerte Beschikbaarheid

   
 

Nieuwsbrief

Wilt u ook de nieuwsbrief ontvangen van www.boerderijuitje.nl? Schrijf u dan snel in!